Blog

3 dolog: így rendezkedj be jól az otthoni munkavégzéshez

2020.08.25 15:40

Korábban már írtunk arról, hogy otthon sem dolgozunk rosszabbul, mint az irodából. Ahhoz azonban, hogy koncentrálni tudjunk, szükséges egy „dolgozós” területet elkülönítenünk. Szerencsés esetben egy egész szobát is átrendezhetünk, de jellemzőbb, hogy egy szobasarokból kell kihoznunk a lehető legtöbbet. Nem gond.

Legyünk nyugodtan kreatívak, de felejtsük el a sufnituningot! Ha hosszú távon szeretnénk feladatainkat otthonról végezni, akkor érdemes pár új bútorra is beruházni. Miért? Mert ezzel a hatékonyságunkat is növeljük és a jóllétünket is fokozzuk. Kényelmesebb, kevésbé aprózódunk el, és jobban el tudjuk választani a munkát magánéletünktől. Nehéz a dohányzóasztal mellől produktívnak lenni. Pláne, ha a videójáték kontrollere meg a tévé távirányítója ott figyel mellettünk – ezért kell a munkatér. Mutatjuk, hogy miből áll össze.

Asztal – minden itt kezdődik

A távmunkához, otthoni munkához általában számítógépet és telefont használunk, ezért a klasszikus íróasztalok helyett a számítógépasztalok között érdemes nézelődnünk.

A jó munkaállomás egyik legalapvetőbb eleme az asztal. Akármennyire is kevés hely áll rendelkezésünkre, figyeljünk oda az asztallap szélességére! Ha a laptoppal és monitor-billenytűzet-egér kombóval elfoglaljuk a teljes asztalt, akkor nem biztos, hogy kényelmesen érezzük majd magunkat. Ez a modell kis helyet foglal, viszont a notebookon kívül monitort, iratokat, füzeteket is pakolhatunk rá, ezek mellett a bögre kávé is elfér. A plusz tárolóhely mindig jól jön, sokkal rendezettebb munkaállomást kapunk, ha csak a szükséges dolgokat tartjuk elöl.

Ha nagyobb tér áll rendelkezésre, akkor válogathatunk a sarokasztalok között. Egy ilyen darabbal garantáltan irodai környezetet teremthetünk. Praktikus, mert több monitort is elhelyezhetünk rajta, viszont a képernyők kellő távolságra lehetnek tőlünk.

Szék – szintén nagyon fontos

Azt hihetnénk, hogy mindegy, csak ülni lehessen rajta, de nem! Ha csak egy dologra akarsz költeni, akkor ez legyen az! Erről itt írtunk részletesen. Ha viszont valami speciálisra áldoznánk, mert egyébként is sok időt töltünk gép előtt, akkor beruházhatunk egy gamer székre is. Akik az abszolút kényelemre helyezik a hangsúlyt, szintén jól járnak mondjuk ezzel a típussal.

Ha már berendeztünk az állomást, és csak a komfortérzetünket szeretnénk növelni, keressünk székünkhöz deréktámaszt! Kis ráfordítással még a leharcolt széket is fel tudjuk turbózni, ha azonnali megoldás kell. A kényelmes irodai forgószékeket nem váltja ki örökre, viszont remek megoldás, amíg meg nem találjuk az „igazit”. A jól megválasztott deréktámasz ráadásul abban is segít, hogy elejét vegyük a gerincproblémáknak. Márpedig az ülőmunka igazán hátgyilkos tud lenni, ha rossz testhelyzetben végezzük.

Ne feledkezzünk meg a padló védelméről sem! A parketta könnyen sérül, a székek görgői pedig megkarcolhatják, ha nem vagyunk elég óvatosak. Ehhez vegyük még hozzá, hogy kevés idegesítőbb dolog van az indokolatlan csúszkálásnál – szerezzünk be egy székalátétet, és felejtsük el mindkét problémát, vagy cseréljük a kerekeket parkettagörgőre.

 

Plusz jóságok, némi extra

A fentebbiekkel már sikerül egy irodát kiváltanunk, viszont mindig van hová fejlődni. Miről van szó? A lábtámaszról. Még a fodrásznál is van, pedig sokkal kevesebb időt töltünk ott, mint munkával. A masszázs felülettel ellátott lábtámasz pont egy olyan darab, amit otthon értékelhetünk a leginkább. Egyrészt segít a megfelelő ülő pozíció megtartásában, másrészt a talpon található idegvégződéseket is stimulálja. Le a papuccsal, a mini-wellnes akár már munka közben is elérhető!

Munkaállomás alatt nem csak a helyet értjük, ahol dolgozunk. Szorítkozhat csupán a monitor/laptop szűk környezetére is. Ez a modell négy különböző magasságba állítható. Mivel nem kell folyamatosan lefelé néznünk, csökken a nyakra háruló teher, ezért kevésbé lesz fárasztó az ülőmunka. Rendezőnek is kiváló, simán kiválthat egy fiókot.

Csak akkor tudunk eredményesen dolgozni, ha sikerül olyan környezet kialakítanunk, amely segít összpontosítani. A kényelem fontos szempont, viszont vigyázzunk, hogy ne essünk át a ló túloldalára! A kényelmes forgószék megkönnyíti a munkavégzést, a relaxációs masszázsfotellel viszont inkább eltávolít tőle.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n