Bemutatótermünk és ügyfélszolgálatunk 2024.07.02-án kedden technikai okokból zárva tart.

Webáruházunk ez idő alatt is zavartalanul üzemel!

Blog

Otthonról dolgozni csak jó széken lehet

2020.08.19 09:57

A koronavírus-járvány átformálta a munkavégzésről kialakított képünket. Az irodákból hazaköltöztünk, így már nincs külön munkahely: dolgozószoba vagy dolgozósarok lett helyette.

Ha a jövőbe tekintünk, akkor számíthatunk rá, hogy a home office egyre elterjedtebbé válik: az egyik neves, elektronikai cikkeket forgalmazó cég a vírus előtt heti egy nap otthoni munkavégzést engedélyezett. A vírus után azonban A-B csoportokat alakított ki, amelyek váltják egymást. Vagyis egy irodai dolgozó havonta nem 4 napot, hanem 10-et tölt otthon.

Ez még csak a kezdet, ugyanis a vállalatok számára sokkal költséghatékonyabb, ha kisebb irodákat bérelnek, és a dolgozók váltva használják. Simán elképzelhető, hogy 5 éven belül csupán heti 1-szer jelenünk meg a munkahelyünkön – vagyis az irodát otthon kell kialakítanunk.

Kezdjük az alapoknál! Napi 6-8 óra üléssel számolhatunk, az 4 napos otthoni munkával heti 24-32 órát jelent. Rengeteg idő, amelyet ha kényelmetlen széken töltünk, számíthatunk hát- és derékfájásra, ráadásul produktivitásunk is csökken. Nem beszélve a kiemelt képünkön szereplő hölgyről, ő legfelejebb 1-2 órát tud ebben a pózban dolgozni, utána ugyanennyi ideig fájni fog a háta.

Pár éve olcsón sikerült egy viszonylag megkímélt állapotú, de használt középkategóriás forgószéket lőnöm. Mostanra kiszolgálta idejét és én is érzem, hogy lassan meg kell válnunk egymástól. Funkcióját ellátta, viszont a következőtől már sokkal többet várok el.

 

Otthonról dolgozni csak jó széken lehet

Személyre, helyzetre szabható magasság

Az egyik, hogy legyen állítható a magassága. A jelenlegi asztalommal a véletlennek köszönhetően pont jól működött, de mi van akkor, ha később másikat szeretnék? Ami ennél is fontosabb: Munkavégzés közben felveszünk egy testhelyzetet, viszont ha csak szórakozásból ülünk le gépezni – játék, filmnézés, hírolvasás, stb. – akkor már másmilyen pózt választunk. Az állítható magasság szükséges, de nem elég. Munkánál a megfelelő magassággal elérhetjük, hogy a lábak és a talaj olyan szöget zárjon be, ami egyenes ülésre késztet. Szabadidős tevékenységnél pedig mehet a törökülés, a fél lábas helyezkedés, meg a lábfelhúzás – egy alacsonyabb székmagassággal.

Gerincbarát kialakítás

Az ergonomikus kialakítás azért fontos, mert könnyebben elkerülhetjük, hogy görbe háttal húzzunk le egész munkanapot.  Akire jellemző, az tudja, hogy pár óra után szembesülni a problémával igencsak fájdalmas. Egy ergonomikus szék háttámlája követi gerincünk S-vonalát, így megfelelő támasztást nyújt a hátnak. Felejtsük el, hogy a formázatott kialakítás egyenlő az ergonómiával! Dolgoztam már olyan irodai székben, amelynél a dizájn kapott nagyobb hangsúlyt. Mutatós, de nem munkához lett kitalálva, szemben ezzel a példánnyal.

Némi extra

Mi legyen még? Magasabb háttámla, mert két gondolatmenet között jól esik hátradőlni. Ehhez még akkor hozzájön a fejtámla kérdése is. Nem létfontosságú, viszont ha azzal számolok, hogy egy héten legalább 24 órát egy székben töltök, akkor máris felértékelődik. És ha fej-, akkor ne aprózzuk el, legyen deréktámla is! A mostaninak egyik sincs, utóbbit párnával helyettesítem. Nem egy ideális állapot, viszont egy ilyen darabbal már hosszú távra lehet tervezni.

Milyen anyag?

Lehet mondani, hogy az anyaghasználat már tényleg csak egy utolsó szempont, de nem! Nyári hétköznapon bevallottan idegesítő dolog, ha a székbe ülve menekülni támad kedvünk. A textiles, légáteresztős megoldások kifejezetten hasznosat, amennyiben nem légkondis helyiségben dolgozunk.  Egy ilyen remek alternatíva lehet, mindent tud, amit csak szeretnénk.

Ráfordítható keret

Utoljára hagytam, viszont nem elhanyagolható szempont, hogy mégiscsak a pénztárcánk alapján döntünk. Nyilván nem érdemes garasoskodni, ha tényleg évekig szeretnénk használni valamit. A székkel befektetünk a munkavégzésünkbe, hasonló eszköz, mint egy jó laptop. Igazából spórolunk, mert egy kényelmes forgószéket egy év után nem fogunk lecserélni. Mutatok még hármat, amivel szerintem, abszolút szubjektív módon, igazán boldogan élnék.

Ez például rugózik, ami az olyan izgő-mozgó alkalmazottaknak, mint én, igazán jó szolgálatot tesz. Formázott az ülőpárna, állítható a magassága, és a háttámlája is megfelelő. Az ára meglehetősen kedvező, megér egy misét.

Itt a költséghatékonyság számít igazán. Minimális ráfordításért mindent tud, ami fontos. Igazi alapdarab, amellyel hosszú távon elégedettek leszünk.

 

 

officeplaza-hu a FAVI.hu-n