Kedvezmény

   Kedves Ügyfeleink!

   Kiállított termékeinkre 10% kedvezményt biztosítunk, személyes vásárlás és készpénzes fizetési mód esetén. 

   az OfficePlaza csapata

   Ajándék Lábtámasz

   Ajándék lábtámasz minden Samurai székhez!

   Kiemelt Akcióink
   Próbálja Ki

   Próbálja ki irodai székeinket bemutatótermünkben!

   Szék összeszerelés

   Irodai székek összeszerelése

   Előzetes egyeztetés alapján vállaljuk bármely irodai szék összeszerelését!

   Bővebb információ a szerelési díjakról...

   Házhoz szállítás

   A megrendelt termékeket rendeléstől számítva 24/48 órán belül házhoz szállítjuk raktárkészletünkől függően!

   Budapesten 40.000 Ft feletti vásárlás esetén a házhoz szállítás INGYENES!

   Házhoz szállítással kapcsolatos további információk és díjak itt...

   Kiemelt árak

   Mennyiségi kedvezmény

   Nagyobb mennyiség rendelése esetén egyénre szabott, kiemelt árat biztosítunk!

   Bővebb információ a mennyiségi kedvezményről itt...

   Tanúsítvány
   SSL Certificate
   Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
   Blog
   2018.05.24 10:39

   Az ülés az új dohányzás - 5 tipp, hogy ne károsítsa az egészséget

   Ha a szerencsésebbek közé tartozunk, naponta úgy megyünk be az irodába, hogy a munkánk szellemi kihívást jelent számunkra. Napi 8 óra az íróasztal mellett azonban fizikailag is alaposan próbára tesz, ha pedig nem ügyelünk, az egészségünk láthatja kárát.


   Nézzük most, melyek a leggyakoribb irodai mozgásszervi panaszok, milyen egyszerű gyakorlatokat vethetünk be ellenük, és hogy tehetjük egészségesebbé munkakörnyezetünket.

   Ergonomikus Irodai Bútor

    

   1. Derék- és hátfájás

   A hát- és derékfájás iszonyatos tud lenni. Ha elhatalmasodik, az ember sem állni, sem ülni, sem feküdni nem bír, a munkára koncentrálni pedig szinte lehetetlen ilyenkor. Rossz hír, hogy a legjobb ergonomikus irodabútorok sem képesek egymagukban kiküszöbölni, ezért az irodában dolgozók jelentős része szenved tőle.

   Amint a deréktáj fájni kezd, azonnal végezzük a következő gyakorlatot. Maradjunk ülve, mozgassuk a medencénket előre-hátra többször úgy, hogy billentsük a csípőt a hátat gömbölyítve előre, majd ellenkező irányba hátra is. Ez a mozgás segít ellazítani a megmerevedett izmokat.

   Hosszú távon gondoskodjunk a hátunk teljes megtámasztásáról, sehol ne maradjon rés a szék támlája és a testünk között. Ha szükséges, használjunk külön deréktámaszt. A székünk gázliftjét úgy állítsuk, hogy a talpunk végig legyen a talajon, a combok párhuzamosan helyezkedjenek el a padlóval. A helyes tartást a hasizmok megerősítésével fejleszthetjük.

    

   1. Csuklófeszülés

   A gépelés és az egérbe kapaszkodás megviselheti a csuklókat, mert a használat során az inak folyamatosan kisebb mozgásokat végeznek előre-hátra, közben pedig összedörzsölődnek, és a surlódás során apró sérülések kelethezhetnek rajtuk. Ez könnyen íngyulladást okozhat, ami igen fájdalmas és munkaképtelenséghez vezethet. Erre rájátszik egy gyakori rossz póz, a vállak előreesése, ami még több terhet rak a csuklókra és romlik a vérkeringés, ami zsibbadáshoz és ólmos fáradtsághoz vezet.

   Mellkasunk előtt tegyük össze a két tenyerünket, az ujjak fölfelé nézzenek, mintha imádkozni készülnénk. Lassú, folyamatos mozdulattal vigyük egyre lejjebb a kezeket, a tenyerek érjenek végig össze, a könyökök oldalra nyíljanak szét. Ha már nagyon feszülnek a csuklók, állítsuk meg a mozdulatot, tartsuk 5 másodpercig, majd térjünk vissza alapállásba. Ülve és állva is végezhetjük a gyakorlatot.

   Hosszú távon ügyeljünk rá, hogy gépelés és egérmozgatás közben a csuklók ne legyenek se magasabban, se mélyebben, mint a kezek. Tartsuk őket egyenesen a levegőben, vagy nyugodjanak speciális csuklótámaszon.


   Előzzük meg az irodai fáradtságot

    

   1. Nyak- és vállfájás

   A kiváltó ok általában az, hogy a monitor vagy a billentyűzet túl messze van az íróasztalon, ezért a nyak és a vállak folyton előre kell nyújtózzanak, a gerinchez képest helyzetük megváltozik, túl nagy teher nehezedik az izmokra és lágy szövetekre.

   Álljunk fel, egyenes háttal szegjük fel az állunkat, és nyújtsuk előre a fejünket, amennyire csak tudjuk, majd fordítsuk meg a gyakorlatot és hátra is nyújtogassuk a nyakunkat. Szép lassan. Ismételjük négyszer, a fej végig legyen egyenes. Ezután billentsük a fejünket oldalra, a fül annyira közelítse meg a vállat, amennyire csak lehet, majd a végpozíciót tartsuk ki 20-60 másodpercig. Ismételjük négyszer ezt is, közben ne lógassuk a fejünket.

   Az irodában úgy rendezzük az ülőpozíciónkat, hogy a monitor mindig pontosan szembe legyen velünk, ne kelljen oldalra fordulni, amikor nézzük. A székünk kartámaszát mindig úgy állítsuk be, hogy a könyökünk derékszöget zárjon be.

    

   1. Szemfáradás

   Ha órákon keresztül egy monitort nézünk, a szemünk biztosan el fog fáradni. Főleg, ha a monitor túl messze vagy épp túl közel van. Első esetben hunyorogni fogunk, hogy elolvassuk a kisebb betűket, a másodikban pedig nehezebben fókuszálunk. Ilyenkor ráadásként kevesebbet is pislogunk, ami a szem kiszáradásához vezet.

   20-30 percenként pihentessük a szemünket oly módon, hogy egy pontra fókuszálva a távolba nézünk. Legjobb kibámulni az ablakon, de az is jó, ha csak átmegyünk a másik irodába vagy beszélünk egy munkatárssal.

   A monitort 50-100 centiméter távolságban helyezzük el a szemünktől, a monitor teteje körülbelül a szemvonalunkban  legyen. Ha szemüveget hordunk, mindenképpen egyeztessünk a szemésszel a gyakori monitornézésről, illetve jelezzük neki az esetleges fájdalmat.


   Munkahelyi ergonomia

    

   1. Csípőtáji szorítás

   A sok ülés - nemcsak a munkahelyen, de például otthon a kanapén - a csípőhajlító izomcsoport megrövidülését okozhatja, ami önmagában is fájdalmas lehet, de ami rosszabb, hogy krónikus hátfájáshoz vezet. Nyújtással azonban orvosolható.

   Ereszkedjünk bal féltérdre, jobb lábunkkal lépjünk ki annyira, hogy a jobb térd derékszögben legyen, majd annak hajlításával toljuk előre a csípőt, a fenék közelítse meg a talajt, amennyire bírjuk. Maradjunk a legmélyebb ponton fél percig, majd ismételjük meg váltott lábbal a gyakorlatot.

   Sose üljünk 30 percnél tovább az íróasztalnál, rendszeresen álljunk föl, mozogjunk néhány percet, a testünknek szüksége van rá!

   Szerencsére, az egészséges és emberközpontú munkakörnyezettel ma már külön tudományág, az ergonómia foglalkozik, a munkáltatóknak is egyre nagyobb része kezeli prioritásként dolgozói egészségének megőrzését. Olyan dolog ez, ami az alkalmazottnak és munkahelyének közös érdeke.

   Fontos! A fenti tippek nem helyettesítik a kivizsgálást és az esetleges gyógykezelést. Ha bármilyen visszatérő, vagy legalább két hete állandósult fájdalommal küzdesz, ideje késedelem nélkül orvoshoz fordulni, mielőtt nagyobb baj lesz!

   Jó munkát, jó egészséget!