Blog

8 tipp, hogy elkerüld a fájdalmat és a kimerültséget - Ergonómia az irodában

2017.09.19 18:12

Adunk néhány egyszerű irodai ergonómiai tanácsot, amelyek garantáltan segítenek elkerülni az ülőmunka okozta fájdalmat és mérsékelni a kimerültséget. Miközben növelik a termelékenységet, kevesebb stressz mellett többet és jobban teljesíthetünk az irodában. Neked is!


Az ergonómia olyan tudományág, ami a munkahely emberközpontú megtervezését helyezi a középpontba. Célja, hogy a munkavégzés helyszíne illeszkedjen a munkavállaló képességeihez és figyelembe vegye testi adottságait, sőt korlátait is. Az ergonomikus irodai munkaállomást úgy tervezzük meg, hogy az illeszkedjen az ott dolgozókhoz, lehetővé tegye a kényelmes munkakörnyezetet a maximális termelékenység mellett és az üzleti hatékonyság érdekében.

  1. A karokat mindig alá kell támasztani! Ha ez nem történik meg, azok teljes súlya a nyak- és vállizmokra helyeződik, amelyek néhány óra múlva már komolyan görcsölnek és fájnak. Kerülni kell ezért a karfa vagy kartámasz nélküli székek használatát, különösen a több órán át számítógépen dolgozó munkavállalók esetében.



  2. Kerüljük a fej lógatását, törekedjünk a nyak lehető legkisebb, természetes irányú terhelésére! Jó ülőtartás esetén a fejet egyenesen tartjuk. Ezt elősegíthetjük a magas támlájú irodai székek használatával.

  3. A széken lecsúszott, azaz lomha testtartás nagyon káros, mert nagy nyomást helyez a hát csigolyáira. Használjunk ágyéki támasztékot vagy olyan irodai széket, amit deréktámasszal is fölszereltek. A széket olyan közel toljuk az asztallaphoz, amennyire csak lehet, így kerüljük el a nyújtózást és a támaszkodást. Húzzunk magunk alá a széket minden alkalommal, amikor leülünk!

  4. A monitort magunkkal pont szemben helyezzük el, annak legmagasabb pontja kerüljön szemünk vonalába, a billentyűzet pedig lehetőleg közvetlenül a monitor előtt legyen, hogy ne kelljen gyakran forgatnunk és billentenünk a nyakunkat.



  5. Sose telefonálj úgy, hogy a kagylót a válladdal szorítod a füledhez, mert elképesztően kényelmetlen és káros testhelyzetet eredményez!

  6. A billentyűzet és az egér közel legyen egymáshoz, hogy el lehessen kerülni az állandó nyújtózást, ami a nyakizmokat és a vállakat hamar elfárasztja, mellesleg nagyon egészségtelen is.



  7. Vigyázni kell a szemünkre, mert ez a legféltettebb kincsünk: a monitor ne legyen túl közel, legalább egy karhossznyi távolságban kell elhelyezni a testünktől. Kerüljük a becsillanásokat és a túl fényes hátteret, legjobb ha sem mögöttünk, sem a monitor mögött nincs természetes fényforrás. A szemet időnként pihentetni kell, ezt könnyedén megtehetjük, ha rövid időközönként távolra, majd felváltva közelre fókuszáljuk tekintetünket.

  8. A lábak sose lógjanak, úgy kell ülni, hogy ne lehessen őket a levegőben lóbálni! Ha a talpak nem fekszenek végig kényelmesen a padlón, a hátunkra túl nagy nyomás helyeződik. Ha a vádlik az ülés során feszülnek, az szintén nem jó, ebben az esetben használjunk lábtámaszt, vagy vigyük lejjebb a székünk ülésmagasságát.


Ki ne akarna olyan munkakörnyezetben dolgozni, ahol minden kézre esik, a székek kényelmesek, és az ember úgy tud jól teljesíteni, hogy nap végére nem fáj minden porcikája a több órán át tartó üléstől? Na ugye! Az ilyen munkahely fokozza a dolgozók termelékenységét, akik ritkábban esnek ki a munkából, így nagyban hozzájárul a profittermeléshez. Ráadásul segít megtartani a jó munkaerőt.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n