Blog

Te is unod a home office-t? Jönnek fel a közösségi irodák!

2019.07.24 14:00

Otthon dolgozni jó dolog. És persze a maga negatívumai is megvannak. Pár éve még azt hitték, a jövő munkavállalói szinte mind home office-ban dolgoznak majd, mára picit más kép rajzolódik ki. A közösségi iroda például megoldást hoz számos nyitot kérdésre.


A home office szinte minden munkavállaló vágya. Kivéve azoké, akik már tapasztalták a hátrányait és belefáradtak a magányosan töltött órákba, a folytonos bezártságba és a rendszeresen visszatérő motivációvesztésbe. Csakúgy, mint az éremnek, ennek is két oldala van, és bizony sokakkal előfordul, hogy a negatív hatások közepette megérnek a változásra.

Ha te is így érzed, akkor jó megoldás lehet számodra egy olyan iroda, ahol a munkavégzéshez minden feltétel adott, de nem kell többé egyedül lenned, érezheted az emberek jelenlétét és még valami pluszt is ad. Ezt a cikket azoknak a kisebb cégeknek is nyugodt szívvel ajánljuk, akik még anyagilag nem tartanak ott, hogy saját irodát vegyenek vagy béreljenek, de szükségük lenne egy közös térre, ahol hatékonyan tevékenykedhetnek.

Mit is jelent a közösségi iroda?


Ezekből a sorokból magadtól is rájöhettél, hogy mit is jelenthet ez a kifejezés. A közösségi média után, itt a közösségi iroda, mert úgy néz ki, 2019-ben már nem csak azt osztjuk meg egymással, hogy mit ettünk és mit ittunk, hanem a munkahelyünket is. Az idegen nevén – coworking – elterjedt, újonnan megjelenő mozgalom olyan bérelhető irodát jelent, ahol zavartalanul végezheted a munkádat, semmilyen kötelezettséged, bérleti szerződésed nincsen és óriási összegeket sem kell kifizetned. A magyar megnevezése, a közösségi munkamegosztás, azonban kissé félrevezető.

Néhány éve robbant be a köztudatba, főként a startupok és a fiatal generáció körében, akik az iroda bérlése helyett egy alacsonyabb költségvetésű megoldást választottak, csak egy íróasztalt béreltek. A számok nem mutatnak olyan nagy előrelépést, de az egy évvel korábbihoz képest 88%-os a növekedés. Hazánkban egyébként virágkorát éli ez a lehetőség, és az összes itthon megnyitott coworking iroda világszínvonalú.

Összességében egy olyan munkastílust jelent, amikor különböző helyről érkező és egymástól teljesen függetlenül dolgozó emberek egyazon irodában vannak és, ha kedvüket érzik, tapasztalatot cserélhetnek, segítséget kérhetnek vagy kapcsolatokat építhetnek ki. Ez a közösségi munkatér átmenetet képez az irodák, a klubok, a kávéházak között, mégis mentes a hangzajtól és megfelelő privát szférát biztosít is az emberek számára a munkavégzéshez.

 

 

Miért hasznos?


Az infrastruktúra és a költségek megosztásán túl a hozzáférhetőséget, a fenntarthatóságot és a közösséghez való tartozást is magába foglalja. A közösségi iroda a munkamegosztás legújabb módja, melynek folyamatos változásaival lépést kell tartania a világnak. Ezeket az országszerte található kreatív és egyszerre inspiráló, a megszokottól eltérő munkakörnyezeteket úgy alakították ki, hogy nagyban hasson az irodai élettér felépítésére. Ahhoz, hogy a helyiség ne veszítse el a lényegét, tehát megmaradjon a munkavégzés egy innovatív módjának, szükséges a berendezések segítségével megfelelő munkateret biztosítaniuk a felelősöknek. Na, de itt a kérdés, hogy milyen az ideális munkatér és miért fontos, hogy optimálisan legyen berendezve?

Plusz tipp, ha vállalkozóként szeretnél belevágni egy közösségi iroda létrehozásába, akkor mindenképpen tartsd szem előtt az ergonómiai kialakítást. Az emberek olyan helyen szeretnek dolgozni, ahol komfortosan érzik magukat és órákon keresztül is képesek a munkájukat végezni egy asztal és szék mellett. A bútorválasztás tehát egy nagyon fontos eleme az iroda, esetünkben a közösségi iroda felépítésének is, így olyan helyen szerezd be őket, ahol a kényelmi kialakítás mellett a funkcionalitást is szem előtt tartják a tervezők.

 

 

Mit rejt magában a bérleti díj?


Több megoldás ismert, gyakran nincsen fix havidíjas összeg, amit fizetned kell. Az ott eltöltött időt kell megtérítened, amibe – szinte az összes közösségi iroda esetében – beletartozik a wifi, a szkenner és a nyomtató használata. A legtöbb helyen a kávé és a tea fogyasztása szintén díjmentes, és általában a városok központi részében, jól megközelíthető helyeken alakítják ki őket. Van lehetőséged plusz díj ellenében külön termet is bérelned, ha ügyfelekkel vagy partnerekkel szeretnél egy zajmentes helyen kommunikálni.

A legnagyobb pozitív hatása ezeken túl mégis csak az, hogy rengeteg inspirációt és ötletet gyűjthetsz a szakmai feladatokhoz, illetve olyan üzleti kapcsolatokra tehetsz, amikkel együttesen megoldást találhatsz a felmerülő problémáidra.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n