Blog

Hogyan kerüld el, hogy túldolgozd magad?

2021.01.18 12:31

Imádjuk a home office-t annak minden előnyével és hátrányával együtt, azonban van egy dolog, ami hosszú távon megkeserítheti a munkás hétköznapokat. Ha nem tudunk elszakadni a melótól, és 0-24-ben „irodai üzemmódban” húzzuk az igát, azzal fizikai és mentális egészségünket is veszélyeztetjük. Mutatjuk, hogyan állhatunk le a munkaidő végén!

„Mindennek rendelt ideje van…”

…így a munkának is. Ha nem férünk bele a napi 8 órába, ott szervezési problémák lehetnek (akár a vezetőség, akár saját részről is). Korábban már írtunk a koncentrált munkavégzésről, amihez elengedhetetlen a megfelelő munkaterület kialakítása. Ha ez megvan, máris összeszedettebben végezhetjük feladatainkat, és sikerül a nap végén tényleg letenni a lantot.

Ne felejtsük, a home office nem azt jelenti, hogy a nap bármely szakában rendelkezésre állunk! Ahhoz, hogy tevékenyek maradjunk, meg kell teremteni az egyensúlyt az „iroda” és a magánélet között. Ez pedig akkor lehetséges, ha dolog-idő alatt ténylegesen a teendőinkre figyelünk.

Gyanús, hogy így nem működik.

A produktivitás nyomában

Van, aki képes akár több napig is egyetlen feladatba mélyülve, koncentráltan dolgozni, és akad olyan is, aki mindössze egy-két órát tud összpontosítani. Nincs ezzel baj, a lényeg, hogy ismerjük ki saját magunkat!

Szünetre viszont mindenkinek szüksége van. Egyéntől függ, hogy a gyakori, rövidebb időintervallumú pihenők válnak be, ha vagy a hosszabb munkafolyamat után következő, nagyobb volumenű. Akármelyikre is voksolunk, arra az időre függetlenítsük magunkat a tennivalóktól!

Hiába vár ránk özön feladat, az éjszakázásnak akkor van értelme, ha előtte kikapcsolódtunk, vagy legalább pár órát sikerült alvással töltenünk. Csak utána csapjunk a lecsóba, friss fejjel!

Munkából a lazulásba

Ha laptopról dolgozunk, akkor könnyedén válthatunk a munkáról magánéleti színtérre, egy mozdulat, és már a kanapén is vagyunk. Más a helyzet, ha asztali gépet használunk és nincs külön „melós” eszköz.

Ebben az estben érdemes olyan bútordarabokat választani, amelyek mindkét esetben megállják a helyüket. Az Arena Racer gamer székek maximális komfortérzetet nyújtanak, ergonomikus kialakításuknak köszönhetően mind a napi munkában, mind az utána következő filmezés, világhálón való lógás közben tökéletes támaszt adnak hátnak.

És ha egy kis extrakényelemre vágyunk, akkor beszerezhetünk egy lábtámaszt is. Az efféle jóságok a gerincoszlopra nehezedő terhelést is csökkentik, és segítenek abban, hogy elkerüljük az ülőmunkával járó görnyedt testtartást.

Kiváló állomás, legyen szó munkáról, vagy szabadidőről. Nem csak a fotelben lehet lazulni, de néha azért menjünk ki a nagyvilágba is!

Otthoni munkavégzés, folyamatos éberség? Aligha.

Amennyiben saját magunk osztjuk be az időnket, tehát nincs reggeli kötelező bejelentkezés, célszerű megtalálni, mikor vagyunk a legélénkebbek – vagyis mikor tudunk maximálisan és hatékonyan dolgozni.

Ütemezzük erre a napszakra a legfontosabb feladatainkat! Ha a reggeli kávé után is vattapamacsok tartózkodnak a fejünkben épkézláb gondolatok helyett, akkor ne rögtön utána tervezzük megváltani a világot. Ha este támadnak a legjobb ötleteink, akkor napközben a kevesebb kreativitást igénylő teendőkre fókuszáljunk inkább.

Rengeteg előnnyel jár ez a rendszer, viszont ha nem figyelünk oda, simán túldolgozhatjuk magunkat! Nem feltétlenül szükséges matematikai pontossággal beosztani az időnket, de szabjunk határt a folyamatos készültségnek – a bejárnánk egy irodába, akkor is hazajönnénk nap végén. Akkor is tudjuk letenni a munkát, ha otthon vagyunk!

officeplaza-hu a FAVI.hu-n