Blog

Otthon dolgozol? Ezek a bútorok kellenek a Home Office-ba!

2019.09.07 09:50

Te is azon szerencsések közé tartozol, akik otthonról dolgoznak? Saját vállalkozásod van vagy egy menő munkahelyed, ahol lehetőséget adnak arra, hogy egyes teendőket és feladatokat a saját terepedről végezz el? Akármelyik kategóriába is tartozol, iszonyú mázlista vagy, de nem csak azért, mert sokkal kényelmesebb otthonról dolgozni, hanem azért is, mert saját hangulatodnak és ízlésednek megfelelően rendezheted be az irodádat.


Sokan ilyenkor egy tágas, bőrkanapés, faragott bútorokkal teli és a szoba közepén álló íróasztalos irodát képzelnek el. Az esetek kilencven százalékában ilyenről szó sincs. Sokkal inkább a nappali egyik sarkában eldugott íróasztalról és egymás hegyén-hátán álló mappákról. És mivel gyakoribb az, hogy alig jut hely a lakásban nem, hogy egy dolgozószoba, de még egy aprócska sarok kialakítására is, így valószínűleg neked sem kell a szőnyeg és a kanapé színével és méretével bajlódnod. Ilykor viszont az igényel jóval több kreativitást és tervezgetést, hogy mégis praktikusan, kényelmesen, de azért stílusosan rendezd be a home office kuckódat.

1. Asztal

 

Szokták mondani, hogy ha van egy asztalod, amin dolgozhatsz, akkor már van egy teljes home office-od. Nos, ez részben igaz, mivel az egyik legfontosabb kellék valóban egy számodra és a tevékenységed számára megfelelő asztal kiválasztása. Nagyon sok variáns létezik asztal tekintetében, a méreteken túl több szempontot is észben kell tartanod, így légy figyelmes, amikor vásárolsz.

Elsősorban döntsd el, hogy számítógépasztalra vagy íróasztalra van szükséged. Előbbi úgy van tervezve, hogy magát a számítógépet, a perifériákat és kábeleket könnyedén el lehessen rajtuk helyezni. Tehát, ha igényed van billentyűzettartóra, számítógép-tároló rekeszre, vagy monitortartóra, akkor számítógépasztal a megfelelő választás, de ha mindez lényegtelen, akkor maradj az egyszerű íróasztalnál.

A méret is iszonyatosan fontos, mert ez összefüggésben van a magasságoddal, a karhosszoddal, ezekre pedig biztosan nem is gondoltál. Nagyon kényelmetlen lehet, ha túl alacsony vagy éppen túl magas egy asztal a számodra. Ezt egyébként úgy oldhatod meg a legjobban, ha állítható magasságú íróasztalt választasz, netán beruházol egy ülő-álló munkaállomásra, ami egyszerűen szuper!

Mindenképpen érdemes olyan asztalt választani, amely rendelkezik kisebb polcokkal, fiókokkal, hogy a tárolást könnyedén meg tudd oldani és a legfontosabb dokumentumok pusztán egy karnyújtásnyira legyenek. Ha ezt nem szeretnéd, akkor szerezz be egy praktikus asztali tárolót vagy tegyél fel egy falipolcot az íróasztal fölé.

2. Szék


Az asztal tulajdonságai tehát fontosak, de a szék adottságai még fontosabbak. A komfortos szék a koncentrációs képességünkre és a közérzetünkre is hatással van, így a megfelelő darab kiválasztásával a fáradtságot is elűzhetjük.

Mivel heti negyven órát is eltöltünk a székben, az asztalnál ülve, így elképesztően fontos, hogy olyan széket találjunk, amely testünk formájához igazodik, ezáltal elkerülhetjük a gerinc- és mozgásszervi panaszokat. Hosszútávon is jóval kényelmesebb ülést tesz lehetővé az ergonomikus kialakítású szék, mivel tökéletesen igazodik a test fiziológiai sajátosságaihoz. Ezek a székek pedig növelik a produktivitást és maximalizálják a hatékonyságot ülés közben, nem mellesleg az egészségünkre is figyelnek. Ennél a bútordarabnál nem szabad spórolni és a jó minőségű, jó kialakítású székek bőven megérik az árukat. 

3. Asztali lámpa

 

Fontos a megfelelő világítás is, hiszen a szűrt fények sem a szemedre, sem a kreativitásodra, sem a teljesítményedre nincsenek jó hatással. Asztali lámpára mindenképp szükség lesz. Próbáld az asztalt a lehető legvilágosabb területen elhelyezni, például egy ablak közelében, de egy asztali lámpára is mindenképpen szükséged lesz. A lakberendezők minden helyiségbe legalább három egymástól függetlenül kapcsolható lámpát javasolnak, nem véletlenül, hiszen így mindig a természetes fény és a saját igényeink szerint állíthatjuk be, mennyire legyen világos.

4. Szekrény

Ha van rá mód, helyezz el közvetlen az asztalod mellett egy kisebb szekrényt, ahol az iratokat, szükséges eszközöket tárolni tudod, és könnyen hozzájuk férhetsz, mert az asztalban lévő fiókok, valószínűleg nem lesznek elegek az adminisztratív dokumentumok, jegyzetek és írószerek raktározására. Sőt, egyesek szerint az fiókok nem is szükségesek, és sokkal jobban jársz egy asztali iratrendezővel és egy kisebb szekrénnyel.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n