Forgószék-szerelés

Forgószék-szerelés

2022.12.02 12:00
Forgószék-szerelés

A legtöbb forgószék igényel bizonyos minimális szintű otthoni karbantartást. Ezek egyszerű, bárki által elvégezhető rutin műveletek, amelyek fontosak a használati érték megőrzése, a kényelem és az ergonómia szempontjából egyaránt. Más szóval, ha ezt a pár perces műveletet elvégzed a székeden, megnöveled az élettartamát és a kényelmét is. Sőt: bizonyos egyszerűbb javítások is elvégezhetők otthon, ehhez adunk most némi segítséget.

Így tartsd karban és javítsd a forgószéked otthon!

 

Csavarok meghúzása


Minden csavar meglazulhat, ez pedig nem kívánt következményekkel jár. Azokon a modelleken, ahol a karfát csavarok rögzítik, azok feszességét időnként ellenőrizni kell, hiszen a rendszeres mozgatástól kilazulhatnak. Ez sokszor használat közben is érezhető, a karfa lötyög, mozog, nem úgy áll, ahogy kéne. Ugyanez igaz a háttámla és az ülőfelület rögzítőelemeire is. Normál kézi csavarhúzó és imbuszkulcs használata javasolt, a motoros behajtók használata ellenjavalt, mert könnyen kárt tehetnek a csavarfejben. Mindig ügyeljünk arra is, hogy a megfelelő kézicsavar a megfelelő helyre kerüljön: a hosszabb mindig az ülőlaphoz, a rövidebb a háttámlához tartozik!


Olajozás is szükséges lehet


A forgószék egyik legfontosabb alkatrésze a gázlift, ami a szék magasságának állíthatóságáért és az ülés rugalmasságáért felel. Ez a lábcsillag és az ülőlap közötti oszlopban helyezkedik el. A gázlift fényes acél részeit a puha és könnyű mozgás érdekében kenőanyaggal kezeli a gyártó, de a kenést időnként házilag érdemes megismételni. Ehhez mindig műszer- vagy fegyverolajat használjunk, sose kenjünk étolajat az alkatrészekre!


Otthon elvégezhető javítások


A forgószékek úgy készülnek, mint az autók: főbb alkatrészeiket nagy gyárakban állítják elő, összeállításuk pedig összeszerelő üzemben történik. Egyes elemeiknél időnként csere válik szükségessé, ahogy ez egy gépjármű esetében is van. A gázlift elromolhat, a lábkereszt eltörhet, de ilyenkor nem kell kidobni a széket, az alkatrészek utánrendelhetők, akár garanciális ügyintézésről, akár jótálláson túli pótlásról van szó. Az új, futárral vagy postán érkező alkatrészt pedig - ebben a két esetben legalábbis - könnyedén beszerelheted otthon, így nem kell sehová elszállítani magát a széket.


Így cseréld ki a gázliftet és a lábkeresztet


Ha a gázlift elromlott, és az új alkatrész megérkezett, negyedóra alatt kényelmesen kicserélheted. Szükséged lesz kenőolajra, egy csőfogóra, egy kisebb kalapácsra és egy lécdarabra. A forgószéket fektesd fel egy asztalra, hogy könnyen hozzáférj a lábrészhez, majd fecskendezz némi kenőanyagot a gázlift és az ülőlap találkozási pontjához, hogy könnyebb legyen meglazítani a kötést. Ezután csőfogóval óvatosan fogj rá a gázliftre, és oda-vissza forgató mozdulatokkal húzd ki a helyéről.


Most fordítsd meg a lábkeresztet, és az alja irányából üsd ki a gázliftet! A kalapácsot úgy használd, hogy ne közvetlenül a liftre mérj csapásokat, hanem a lécdarab közbeiktatásával tompítsd az ütéseket! Ha ez megtörtént, az új gázliftet egyszerűen helyezd be ugyanabba a pozícióba, ahogyan a régi volt.

A lábkereszt a görgők és a gázlift közt elhelyezkedő, nagy méretű, csillag alakú alkatrész, amely a stabil tartásért és a rugalmasságért felelős. Cseréje két módon lehetséges. Vagy a fent leírt módot követve, a gázlift teljes eltávolításával végezzük, vagy csinálhatjuk úgy is, hogy a mechanikát lecsavarozzuk az ülőfelület aljáról, és azt a gázlifttel együtt ütjük ki a lábkeresztből. Az új alkatrészt mindig pontosan úgy helyezzük fel, ahogy az előző fel volt szerelve.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n