Blog

Az irodai szék tisztítása lépésről lépésre

2022.11.22 11:52
Az irodai szék tisztítása lépésről lépésre

Az irodai szék tisztítása ugyan nem mindennapos feladat, mégsem szabad róla megfeledkezni. Havonta-kéthavonta érdemes alaposan átnézni, nincs-e valamelyik alkatrésznek baja, és ilyenkor az sem árt, ha a szövetet is áttöröljük. Mutatjuk, milyen karbantartásokat célszerű elvégezni.

A szék állapotának ellenőrzése

 

Bár amikor megvásároljuk a vadonatúj forgószékünket, azt gondoljuk, jó pár évig nem lesz gondunk vele, valójában nagyon is fontos, hogy ülőalkalmatosságunkat is rendszeresen tisztítsuk. Ha kiömlik a kávé az íróasztalra - könnyedén feltöröljük, ha evés közben morzsa szóródik a lábunk alá - felsöpörjük vagy felporszívózzuk, de a székekkel kevesen törődnek.

 

Azt mindenki tudja, hogy a minőségi munkavégzéshez minőségi eszközök kellenek, egy irodában pedig az egyik legfontosabb ezek közül a forgószék. Nem mindegy tehát, milyen állapotban van ez a bútor! 

 

Nem kell persze minden nap átvizsgálnunk, de időközönként fontos, hogy ellenőrizzük le az alábbi összetevőket:

 

  • A görgőket havonta nézzük át, és távolítsuk el a tengelyekre tekeredett szöszöket, hajszálakat!
  • A csavarok és rögzítőgombok beállítása is havonta történjen meg, a kilazult csavarokat húzzuk meg.
  • Legalább évente egyszer a mozgó alkatrészeket kenjük át valamilyen kenőanyaggal!

 

Ezek valójában csak pár perces munkák, mégis jobb a bajt megelőzni.

 

Az irodai szék tisztítása a kárpitozástól is függ

 

Az irodai székek legtöbbször forgószékek, melyeknek több fajtája is van. Ha szétnéz az Office Plaza irodai szék kínálatában, Ön is láthatja, mennyiféle típusa létezik ennek a bútornak: nemcsak egyszerű kivitelben kaphatók, hanem léteznek kimondottan főnöki forgószékek és prémiumkategóriába soroltak is. A 24 órás forgószékek esetében pedig különösen fontos, hogy jól bírják a strapát, de éppen ezért ezeknek az irodai székeknek a tisztítására még nagyobb figyelmet kell fordítani.

 

Nézzük, hogy a kárpitozás típusa hogyan befolyásolja a karbantartásukat!

 

  • Szövet: A szövetkárpitozású székek felületét porszívózzuk át, majd vizes-szappanos ronggyal töröljük át őket. Valószínűleg ez a tisztítószer nem fog kárt tenni a kárpitban, de a biztonság kedvéért előtte ellenőrizzük le egy kisebb, rejtettebb részen. A végén egy száraz ruhával is töröljük át a széket.
  • Műbőr: A műbőr könnyebben tisztítható, mint a valódi bőr, itt is ugyanúgy használhatunk szappanos vizet.
  • Bőr: Itt már jobban figyeljünk oda, és lehetőleg mindig azonnal tisztítsuk meg a felületet, ha beszennyeződött, ugyanis a bőr magába szívja a nedvességet. A bőr forgószékek - mint például a CHAIRMAN 402 XXL exkluzív főnöki forgószék - kiváló minőségű darabok, ne tegyük hát tönkre őket azzal, hogy rossz praktikát alkalmazunk a tisztításukra. Válasszunk kimondottan e célra készült bőrápoló terméket!
  • Hálós anyag, vagyis a mesh: Ezt a típust sokan kedvelik, mivel fiatalos, vidám kinézete van, egy lendületes irodába nagyon jó választás. Karbantartása is egyszerű: a porszívózás itt is a legjobb módszer. Egy kis szappanos vizet is használhatunk ott, ahol foltos lett a szövet, de ne dörzsöljük, mert kibolyhosodhat.

 

Mire figyeljünk még?

 

Ne feledkezzünk el a szék alsó részének áttörléséről sem, és ne csak az ülőfelületet, hanem a karfát is tisztítsuk meg! Figyeljünk mindig oda a szék szakszerű használatára, így kisebb a valószínűsége, hogy elromlik.


Szerencsére ma már a legtöbb forgószék esetében magunk választhatjuk ki, milyen anyagból készüljön a kárpitozás, és a döntéskor az irodai szék tisztításának szempontjait is figyelembe vehetjük. És még mit? Keressen minket bizalommal, ha a szövetek kapcsán van kérdése, hiszen az Office Plaza az irodai székek szakértője! Segítünk a választásban.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n