Blog

Otthon van az irodád? Akkor erre a 10 dologra szükséged van!

2018.04.09 10:01

Te is távmunkában dolgozol? Otthon van az irodád? Még nem? Talán hamarosan igen! Egy 2017-es kutatás szerint az amerikai alkalmazottak 45 százaléka legalább részben távmunkában, főleg otthonról dolgozik. Nálunk az arány kisebb, de a trend ugyanaz. Nem beszélve arról, hogy a világ megváltozott: egyre többen leszünk egyéni vállalkozók, akik közül sokan választják az otthoni iroda kialakítását, mert olcsóbb és sokszor hatékonyabb is, mint külön irodát bérelni.

De mire van szükséged, ha igazán hatékonyan szeretnél otthonról dolgozni? Erre a 10 dologra biztos!

1. Munkahely

Ha az ember hosszú távon otthonról akar dolgozni, nem elég, ha kijelöl magának egy széket az ebédlőasztal mellett, és azt mondja rá, hogy mostantól ez itt az ő munkahelye. Nem, kell egy külön helyiség, egy klasszikus értelemben vett dolgozószoba, abban pedig egy nagyméretű íróasztal, ahol képes leszel csak a munkára koncentrálni. Ez különösen akkor fontos, ha családod van, de az egyedülállóknak is hasznára válik, ha leválasztják a munka helyét a kikapcsolódást és feltöltődést szolgáló helyiségektől. Legyen meg az érzés, hogy most elmegyek dolgozni, akkor is, ha ez csupán annyit jelent, hogy becsuksz egy ajtót. Így egyrészt produktívabb leszel, kevesebb dolog tereli el a figyelmed, másrészt segít, hogy a nap végén hazamenj a munkából, és az otthoni munka ne a végtelen munkát jelentse.

Otthoni iroda

2. Két monitor

Amíg nem próbáltad, mennyit ad hozzá a munkához egy második monitor, el sem tudod képzelni. Ez természetesen függ attól, hogy milyen természetű a munkád, egy grafikusnak másra van szüksége, mint egy adatelemzőnek, de általánosan elmondható, hogy minden számítógépen végzett munkát meggyorsít a két képernyő használata. Egyszerűen több lesz a hely, kevesebb az ablakok közötti váltogatás, minden kicsit könnyebb lesz, minden kicsit gyorsabb, sokkal átláthatóbb. Aki egyszer elkezdett két monitort használni, sosem akar majd visszatérni az egyhez.

3. Kiváló minőségű szék

Erről már többször írtunk a blogon: egy remek szék hatalmát szinte nem lehet túlbecsülni. Aki irodai ülőmunkát végez, annak az irodai széke a legfontosabb munkaeszköze, ami befolyásolja kényelmét, hatékonyságát és segít megőrizni frissességét és egészségét. Épp ezért érdemes kiváló minőségű forgószéket választani.

 

Irodai székek teljes választéka

4. Hangrendszer

Erre most lehet, hogy néhányan felhördülnek és azt mondják, a hangrendszer csak eltereli a figyelmüket. Tévednek. Tudományosan bizonyított, hogy a jól megválasztott, nem túl hangos zene növeli a termelékenységet. És hogy kell megválasztani? Ahogy neked tetszik, ami neked tetszik, az a legjobb zene neked. Ilyen egyszerű, próbáld csak ki. A zene egyébként abban is segít, hogy kevésbé érezd magányosnak magad egyedül.

5. Dekoráció

Nem szabad alábecsülni a dekorációs elemek szerepét, főként hogy most a szobanövényeket is ide soroljuk. Kutatások bizonyítják, hogy a zöld növények egyszerre serkentik a kreativitást, nyugtatják az idegeket és segítenek normális értéken tartani a vérnyomásod. Hasonlóképpen az olyan képek, festmények vagy fényképek, amik mondanak neked valamit, jóérzéssel töltenek el, hasznosak és segítik, hogy jól tudj dolgozni és szellemileg ne merülj le teljesen a nap végére. Ha szereted, illóolajat vagy füstölőt is használhatsz.

6. Jegyzetek

Persze, ma már minden digitális - legyintenek egyesek, de nincs igazuk: semmi sem pótolhatja a kézírást, ugyanis az agyunk úgy működik, hogy a kézzel leírt dolgokat könnyebben memorizálja. Ezért mindig legyen kéznél toll, ceruza, papírlapok vagy különböző méretű füzetek. Próbáld a kézi jegyzetelést beépíteni a gondolkodási folyamatodba, vagy akár rajzolgass, miközben töröd a fejed valamilyen probléma megoldásán. Ráadásul az írószerek látványa irodai hangulatot kölcsönöz az otthoni dolgozódnak, így jobban a munkára hangol.

Otthoni irodába megfelelő irodai eszközök

7. Biztonsági mentés

Ne gondold, hogy egy mikrovállalkozást nem érhet óriási kár, ha bármilyen okból adatvesztéssel kell szembenéznie. Érdemes minden lehető munkafolyamatot felhőben végezni, az offline tartott dolgokról pedig rendszeres, gyakori időközönként biztonsági mentést készíteni akár lemezre vagy pendrájvra. Akinek a fő számítógépe nem laptop, érdemes szünetmentes áramforrást beszereznie, egy esetleges áramszünet esetére.

8. Kilátás

Eltérnek a vélemények arra vonatkozóan, hogy a kilátás eltereli a figyelmet vagy épp ellenkezőleg, segít fenntartani az élénkséget. Az igazság az, hogy is-is. A legjobb, ha az ablaknak oldalt ülsz, így nem zavar be a látómeződ közepébe, de a periférián mégiscsak ott van a külvilág. A természetes fény javítja az éberséged, az ablak másik jótéteménye pedig a friss levegő, ami szintén segít az agyadat frissen tartani.

9. Nyomtató és szkenner

Sok üzlet ma már akár teljesen papírmentesen is üzemelhet, de azért nem árt, ha ki tudsz nyomtatni egy számlát vagy magadnak valamit elolvasni, a szöveg mellé jegyzetelni. Amikor a szükség úgy kívánja. Praktikus az olyan gép, ami egyszerre nyomtató, fénymásoló és szkenner, mert nem foglal sok helyet és általában anyagilag is jobban megéri. Ha sokat kell nyomtatnod, az eszközbérlés lehet a legjobb megoldás.

10. Közösségi hely

Nem számít, mennyire szeretsz otthonról dolgozni, az emberektől elszigetelt munka negatív pszichológiai következményekkel járhat. Legyen egy-két kedvelt helyed, ahová elmehetsz dolgozni, ha magányosnak érzed magad: ez lehet kávéház, közpark, közösségi iroda vagy akár könyvtár is. A lista nyilvánvalóan nem lehet teljes, hiszen mindenkinek megvannak a saját egyedi igényei, illetve mindenki kicsit másképpen dolgozik, nem beszélve arról, hogy mennyire eltérhet egymástól két irodai munkakör. Viszont ez a 10 dolog jó kiindulási alapot ad ahhoz, hogy igazán produktív otthoni irodát alakíthass ki, amiben nemcsak hatékony, de egyenesen élmény dolgozni.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n