Blog

Miért fontos, hogy van berendezve egy iroda?

2018.04.16 10:29

A jó iroda nem luxus, hanem az egyik leggyümölcsözőbb befektetés. Egy iroda berendezése és dekorációja komolyan befolyásolja a vállalkozás sikerét. Mondunk néhány ötletet, hol érdemes belekezdeni az ergonomikus, hatékony és szerethető iroda kialakításába.

Az irodabútorok elrendezése, a díszítés és a térszerkezet alapvetően határozzák meg az alkalmazottak morálját, hatékonyságát és egészségi állapotukra is hatással vannak.

Fontos a természetes fény. Azok az alkalmazottak, akik ablaknál ülnek, produktívabbak a munkájukban és jobban alszanak éjszaka, így reggelente ritkábban késnek el. A természetes fény javítja a hangulatot, így a munkamorálra is jó hatással van. Adjunk minél több teret a természetes napfénynek, az íróasztalokat az ablakok síkjára merőlegesen helyezzük el. Ha lehetőség van rá, hagyományos fluoreszcens lámpák helyett alkalmazzunk lágyabb fényű világítást.

Iroda berendezése

A növények nemcsak szépek. Mindenképp érdemes szobanövényekkel benépesíteni az irodát, mert jó hatással vannak a vérnyomásra, csökkentik a zajt, mérséklik a stresszt és szabályozzák a páratartalmat. Egyes növények tisztítják is a levegőt, kiszűrik a baktériumokat és a nehézfémeket, sokkal egészségesebbé tehetik a munkahelyet. Ráadásként dekoratívak, javítják a hangulatot és fokozzák a kreativitást.

Használjunk meleg színeket. A színek különösen fontos szerepet játszanak, az emberekre kifejtett pszichés hatásuk régóta bizonyított. Nemcsak a falakon. A sárga élénk szín, jót tesz a kreativitásnak, a kék a nyugalom és a bölcsesség színe, a zöld a föld és a pénz színe, a narancs kellemes és meleg hatást kelt, a piros a romantika és a szenvedély színe, a fehér tisztaságot és semlegességet sugároz, a lila nemességre utal és a gazdagságot tükrözi. A lista nem teljes, de jól érzékelteti, mi mindent üzenhetünk a különböző színek használatával. Egy biztos: többségében melegebb földszíneket érdemes használni, mert ezekkel nyugodt és biztonságos hangulatot teremthetünk az irodában.

Tárgyaló berendezése

Kellenek a közösségi terek. Minden irodában, még a legkisebbekben is érdemes olyan helyeket kialakítani, amik nem közvetlenül a munkáról szólnak, hanem az ott dolgozók társas szükségleteit elégítik ki. Ilyen lehet egy kedves étkező, kisebb erkély vagy akár terasz, de a többcélú tárgyaló kialakítása is jó ötlet, ahol nemcsak megbeszéléseket lehet tartani, hanem beszélgetni vagy pihenni is jó. Fontos a személyesség, például jó dolog, ha mindenkinek saját asztala van, így minden dolgozó úgy érezi, megvan a saját kis privát helye a nagy egészben.

Az ergonomikus irodabútor kulcsfontoságú. Aki napi nyolc órát a számítógép előtt ül, annak a forgószéke a legfontosabb munkaeszköze. Ha a forgószék nem elég kényelmes, az hamar a teljesítmény rovására megy, hosszabb távon pedig az egészséget is károsítja. Majdnem ilyen fontos a megfelelő méretű íróasztal, és a könnyen elérhető tárolóhelyek szerepe sem elhanyagolható.

Egy jól berendezett irodában a munkatársak kényelmesen érzik magukat, szívesebben járnak be dolgozni és produktívabbak is. Ha ezt az alapvetést elfogadjuk, néhány apró és egyszerű változtatással is nagy eredményeket érhetünk el: személyesebb, kreatívabb és innovatívabb munkahelyet teremthetünk, ahonnan senki nem akar majd betegszabadságra menni vagy akár a konkurenciához igazolni.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n