Blog

Home Office: Fontosabb paraméterek

2018.09.20 14:00

Ha valaki rendszeresen a saját otthonában dolgozik, nemcsak alkalomszerűen fordul ez elő, akkor érdemes külön dolgozószobát berendeznie. A dolgozószoba előnye, hogy térben elválik a lakás többi részétől, a munkavégzés szempontjából ideálisan lehet berendezni és nyugodtabb körülmények között lehet dolgozni. Ez a cikk elsősorban ahhoz nyújt segítséget, hogyan kell megtervezni egy dolgozószobát, de azoknak is hasznos lehet, akik nem egy külön szobát, csak egy dolgozósarkot szeretnének kialakítani maguknak.

 

Hogyan kell megtervezni egy dolgozószobát


A munkaállomás egyik legfontosabb eleme az asztal, bármilyen munkát is kell végezni, dolgozóasztalra biztosan szükség lesz. Az irodai asztalok magassága 70-75 cm körül szokott lenni, nagyobb eltérés van viszont a hosszában és a szélességében. Különálló asztalokat általában 90-180 cm szélességig lehet kapni, de lehet találni ennél nagyobbakat is. A mélységük általában kisebb, mint egy étkezőasztalé - 50-70 cm-esek - de vannak 90 cm-es vagy afölötti asztalok is. Speciális asztalok esetében (például tervezéshez) a magasság is állítható, általában 90 cm magasságig, és a dőlésszöget is meg lehet változtatni.

Annak megfelelően érdemes dönteni, hogy milyen munkához szükséges az asztal: csak egy számítógépnek és néhány papírnak kell elférnie rajta vagy nagy tervrajzokkal, képekkel, térképekkel kell-e dolgozni. Érdemes a lehető legnagyobb felületű asztalt választani, ami még befér az adott helyre, mert a több helyet idővel ki lehet majd használni. Az asztal mögött legalább 80 cm hely szükséges ahhoz, hogy kényelmesen le lehessen ülni hozzá. Ha ügyfeleket kell leültetni a másik oldalon, akkor ott legalább 150-160 centimétert érdemes hagyni a partnereknek. Ha az asztal a fal elé kerül, és a vele szemben lévő falon is van asztal, akkor ahhoz, hogy kényelmesen el lehessen férni a kettő között, minimum 150-160 cm helyet érdemes hagyni.

Ha beépített asztal kerül a szobába, annak a magassága általában ugyanakkora, mint az önálló asztalok esetében. Itt az egyedi kialakítás miatt lehetőség van eltérő méretekkel dolgozni, attól is függően, hogy sarokasztalról vagy például a szoba rövidebb falán végigfutó asztalról lesz-e szó. Kialakítása ennek lehet a leginkább megfelelő a munkaeszközök elhelyezésére, de a testmagassághoz is lehet igazítani a magasságát: egy 190 magas embernek már a sztenderd méretnél 5 centivel magasabb az ideális. Külön helyet lehet készíteni a monitornak – legyen 60-70 cm-re a szemtől, és olyan magasságban, hogy a képernyő közepét enyhén lefelé nézve lássuk. A billentyűzet ideális magassága 65 cm körül van, szintén a testmagasságtól függően ± 3-4 cm eltéréssel.

Egy nagyobb és kényelmesebb irodai szék helyére érdemes legalább 100 cm széles helyet területet számolni az asztalnál.

A tároláshoz érdemes kihasználni az asztal fölötti területet, az asztal lapjától számított 30-40 cm magasságtól már elhelyezhetők polcok, ha azok 25-30 cm-nél nem mélyebbek. Ez praktikus, mivel az asztalnál ülve is könnyen elérhető. Célszerű irattartó konténereket használni, amelyek sztenderd mérete akkora, hogy az íróasztal alá beférjen. Ugyanakkor arra mindig figyelemmel kell lenni, hogy ne legyen annyira széles, hogy zavaró legyen az asztalnál ülve, mert nem hagy elég teret a lábaknak. Ha ahhoz nem elég széles az asztal, hogy mozogni is lehessen és egy konténer is beférjen, önálló szekrényeket kell használni, amelyek általában 30-60 cm mélységűek és 40-80 szélességűek szoktak lenni. Az általános 2 méter körüli magasságot érdemes magasító elemmel is megtoldani a helytakarékosság miatt.

Az asztalhoz le lehet ülni már 70-80 centi mélységű helyen is, de hogy igazán kényelmes legyen, ajánlott nagyjából 100 cm-t hagyni. Egy nagyobb és kényelmesebb irodai szék helyére érdemes legalább 100 cm széles helyet területet számolni az asztalnál, de ez jóval több is lehet, ha például egymás mellett kell felváltva számítógépen és papírokkal is dolgozni. Az irodában érdemes elhelyezni kanapét, amely általában 160x90-es méretnél kezdődik, és ehhez a kényelmes üléshez +50 cm-t érdemes számítani. Ha székeket helyezünk el, akkor típustól függően kell kalkulálni a helyigénnyel, egy egyszerű szék már egy 50 cm széles helyen is elfér, de 70 cm körül van általában a helyigénye. A kalkulációknál mindig hozzá kell számítani azt is, hogy kényelmes legyen leülni, és legyen elég hely a székek között. Ja, és hogy a kanapé beférjen a bejárati ajtón.

Jó munkát!

officeplaza-hu a FAVI.hu-n