Blog

Home Office: 3 dolog, amire mindenképpen szükség van

2018.09.19 10:14

Egyre elterjedtebb már Magyarországon is, hogy a vállalatok az irodai munkát végző munkavállalóiknak biztosítják a home office lehetőségét legalább heti 1 napon, és egyre többen keresnek kifejezetten otthonról végezhető munkát. Ez szabadabb és kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé, de ehhez fontos, hogy az otthoni munkakörülmények megfelelőek legyenek.

 

Home Office - Munka otthonról

A nagyvállalatok sokat költenek arra, hogy irodákaikat úgy tervezzék meg, hogy azok a munkavégzés szempontjából optimálisak legyenek. A home office esetében is vannak olyan tényezők, amikre mindenképpen oda kell figyelni. Az alábbiakban azokat a legfontosabb dolgokat mutatjuk be, amelyekre szükség van egy otthoni irodában.

Le kell számolni végre azzal a tévhittel, hogy az otthon végzett munka kevesebb munkát jelent. Nem jelent. Sok stressz és utazás megspórolható, de a tapasztalat az, hogy ez inkább javára válik a munkabírásnak.

Általánosságban két dologra kell mindenképp odafigyelni az otthoni munkahely megtervezésekor. Egyrészt arra, hogy kényelmes legyen. Aki dolgozott már otthon akár csak pár órát is, pontosan tudja, hogy nem alkalmas erre a lakás bármelyik pontja. A napi munka során elég sok időt kell eltölteni egy helyben, és ez csak egy ideális székben és megfelelő asztal mellett nem lesz kifejezetten kényelmetlen. A másik dolog, amire figyelni kell, az a munkavégzés hatékonyságának biztosítása. Míg az iroda funkcióját dedikáltan erre tervezték, otthon nem egyértelmű, hogy minden a helyén van a feladatok elvégzéséhez. Lássuk részletesen!


Az irodai szék

Az otthoni munka az esetek döntő többségében számítógép előtti munkavégzést jelent, de ha papírokkal kell dolgozni, azt is ülve kell végezni, a sok telefonáláshoz szintén kell egy kényelmes ülőhely. Így legalapvetőbb dolog, amire szükség van az otthoni irodában, az egy olyan irodai szék, amelyben sok órát is kényelmesen el lehet tölteni. Egyénfüggő, hogy ki mit tart kényelmesnek, milyen székben érzi jól magát, erre nincs általános recept, testalkattól függ és ízlés dolga is.

Az viszont fontos, hogy a szék támlája megtámassza a hátat, ezzel tehermentesítse a gerincet, és hogy az ülésmagasság állítható legyen, hogy az asztalnál kényelmes magasságban lehessen ülni. Célszerű olyan széket vásárolni, amely maximálisan megfelel az igényeknek, a lehető legjobban állítható az adottságokhoz, és jó minőségű, tartós. Lehet, hogy ez egy drágább választás lesz, de nem érdemes a széken spórolni, hiszen a nap nagy részét ebben kell tölteni. És legyen bármilyen kényelmes is a szék, félóránként akkor is ajánlott felállni és mozogni egy kicsit!

Home Office - Fontos a jó irodai szék


Az íróasztal

Dolgozóasztalt két dolog szerint kell választani: mekkora helyre van szükségünk, illetve mekkora helyet tudunk neki biztosítani. Ha csak egy laptop a munkaeszköz, akkor felesleges nagy asztalt venni, de ha sok papírral, például számlákkal, tervrajzokkal kell dolgozni, akkor feltétlenül érdemes, hogy át lehessen tekinteni azokat. Figyelembe kell venni, hogy a munkához milyen eszközök szükségesek, kell-e nyomtató, kellenek-e iratrendező mappák vagy bármi más helyigényes dolog, amit rendszeresen használunk.

Érdemes minden olyan eszközt az asztalon tartani, amelyet gyakran kell használni, így nem kell folyton felállni értük, viszont jó elpakolni minden olyan eszközt, amire éppen nincs szükség, hogy ne legyen útban. A munkától és a helytől függ, hogy milyen asztaltípus megfelelő. A legtöbb esetben egy sima íróasztal megteszi, de előfordul, hogy valamilyen egyedi megoldás kényelmesebbé és egyszerűbbé tudja tenni a munkavégzést, például ha állva is szeretünk dolgozni. Egy sarokasztal egyszerre teszi lehetővé, hogy számítógép előtt ülve és papírokkal is lehessen dolgozni, és sok munkaeszköz elfér rajta. A beépített asztalokkal pedig egyénre szabottan lehet kialakítani a legmegfelelőbb teret.


Otthoni Iroda - Irodai szék irodabútor, világítás egyaránt fontos

A világítás

 

Triviálisnak tűnik, pedig nem az: a világítást is meg kell tervezni. Ha lehetőség van rá, napközben ajánlott természetes fény mellett dolgozni, az asztalt az ablakhoz vagy erkélyhez közel elhelyezni, és úgy igazítani, hogy ne árnyékolja be semmi. Ha szükség van mesterséges fényre - és télen minden bizonnyal lesz is - akkor arra külön lámpákat célszerű használni. A szoba mennyezeti világítása nem munkához való, a fény szórt, és nem ideális szögben érkezik.

Asztali lámpát – vagy ha külön tervezett bútorról van szó, akár beépített világítást – javasolt használni, amely a megfelelő erősségű fényt tudja úgy biztosítani, hogy optimális helyről érkezik, nem szembe világít, és nem is takarja semmi a fényt. A tapasztalatok szerint minden szobában legalább három fényforrást érdemes elhelyezni.


Jó munkát kívánunk!

officeplaza-hu a FAVI.hu-n