Blog

5 jel, amiből kiderül, ha új székre van szükséged az irodában

2018.01.22 10:25

Vannak bizonyos figyelmeztető jelek, amiből tudhatod, ha legfőbb irodai munkaeszközöd megérett a cserére. Öt olyan gyűjtöttünk most össze, amik biztosan arra utalnak, hogy ideje új irodaszék után nézned.


Hallgass a testedre, mindig jelzi, ha gond van!

A tested mindig pontosan jelez: ha fáj valamid, ideje váltanod. Testünket nem arra tervezték, hogy hosszabb időn keresztül ugyanabban a pozícióban maradjon, hanem arra, hogy mindig mozgásban legyen. Ha néhány óra ülés után valamid fáj, az biztos jele annak, hogy a széked nem neked való. Egy ergonomikusan tervezett, jó minőségű irodai szék kényelmes ülést biztosít, de csak abban az esetben, ha megfelelően passzol hozzád és be van állítva az igényeidnek megfelelően.

Több mint öt éve ülsz ugyanabban a székben?

Az baj. Általánosan azt lehet mondani, hogy ötévente mindenképpen érdemes lecserélni az irodai székedet. Ahogy az ágyadban a matracot is. Ez főleg akkor fontos, ha naponta legalább 4 órát ülsz benne. Így megelőzheted, hogy túlságosan besüppedj az elpuhult ülőfelületbe vagy folyamatos lomha testtartást vegyél föl a meggyengült székben.

Bízz a szemedben, nem fog megcsalni!

Ha az irodai széked elnyűttnek tűnik, akkor bizonyára az is. A széked állapota közvetlenül befolyásolja a testtartásodat: az ülőfelület anyagának rongyosodása, a bélés huplisodása vagy épp a fémalkatrészek elgörbülése mind-mind hamar rossz hatással lesznek rád.

5 jel, amiből kiderül, ha új székre van szükséged az irodában

Megfelelő a derakad alátámasztása?

Ha a háttámla nem megfelelően támasztja a derekadat, a székednek mennie kell. A legjobb főnöki forgószékek külön állítható deréktámasszal vannak felszerelve, ennek hiányában a háttámasz formájának pontosan kell követnie a gerinc görbületét. Ha ez nem így van, a hát izmai folyamatosan kompenzálni kényszerülnek a nem jó alátámasztást, romlik a vérkeringés, a csigolyákra pedig túl nagy terhelés nehezedik. Ha a munkanap végén izomfáradtságot érzel a hátadban vagy a derekadban, az biztos jele annak, hogy valami nem stimmel, ideje új forgószék után nézni.

Jó pózban ülsz?

A jó irodaszék természetes ülőpóz felvételét teszi lehetővé. Ez azt jelenti, hogy a lábak teljes talppal a földön vagy egy lábtámaszon pihennek, a térdhajlat és az ülőfelület között egy kis rés van, a térdek a csípővel egyvonalban vagy annál mélyebben vannak, a háttámasz pedig legalább hátközépig ér. Nagyon fontos az is, hogy mozogni tudj, ezért szerelik fel a jó székeket hintamechanikával.

Napjaink irodai alkalmazottai évente akár 2500 órát is a székükben ülve töltenek. Ez hatalmas szám, így az ülőalkalmatosság jelentősége is óriási. Az igazán jó irodai székek javítják a munkamorált, fokozzák a termelékenységet és megőrzik a munkavállalók egészségét, így növelik a vállalat hatékonyságát és csökkentik a gyakori betegszabadságokból eredő költségeket. A megfelelő forgószék tehát az egyik legjobb befektetés egy mai irodában.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n