Blog

10 tipp, hogy a legjobb forgószéket válasszuk

2018.01.30 09:35

A legjobb irodaszékeket megtalálni nem könnyű feladat, sok esetben nem is épp olcsó beruházás. Viszont érdemes úgy tekinteni rá, mint egy olyan befektetésre, ami a produktivitás és az egészség terén hamar megtérül. A legjobb irodai szék ugyanis növeli az irodában dolgozók termelékenységét és a betegség miatti hiányzások egy részét is megtakarítja nekünk.

 

  1. A jó forgószék háttámlája magas

   Vagy közepesen magas, de semmiképp ér véget hátközép alatt. Aki nagyon sokat ül, annak a fejtámla is ajánlott, hogy a nyakizmok időnként megpihenhessenek.

  2. A vízesés alakban gömbölyített, kényelmes ülőfelület

   A legjobb irodaszékek ülőfelületének eleje egy vízesést formáz, ez nemcsak kényelmi szempontú követelmény, de ez a kialakítás akadályozza meg a térdhajlatok megakadását hirtelen felállásnál. Az ülőke párnázása olyan legyen, amely egyenletes súlyelosztást biztosít és elég kényelmesen támasztja alá a combot és feneket. Az ülőfelület hátsó része legyen puhább, a közepe kissé keményebb.

  3. Az ízületek 90 fokban hajoljanak

   Ha a csípő, a térd és a boka szöge nem kényelmesen 90 fokban hajlik, akkor az az irodai szék nem megfelelő. Ha a csípő nem 90 fokos szögben van, a szék vagy túl magas vagy túl rövid. Ugyanez a térd és a boka esetében. Hüvelykujjszabály, hogy minden ízületének ideális esetben 90 fokban kell állnia.

  4. A kárpitozás nem mindegy

   A kárpitozásnak első látásra és tapintásra is kellemesnek kell lennie, hiszen egész nap ezen fogunk ülni. Semmiképp sem lehet érdes, viszketős vagy befülledős. A jó kárpit lélegzik és nem hagyja a testet túlmelegedni még a nyári meleg napokon sem.
   10 tipp, hogy a legjobb forgószéket válasszuk
  5. Szabályozható a lehető legtöbb módon

   A jó forgószék kényelmes ülőfelülettel, szabályozható keménységű hintamechanikával, deréktámasszal felszerelt, és egyáltalán a lehető legtöbb módon állítható üléspozíciót kínál.

  6. Szerszám nélkül állítható

   A széket vásárlás előtt kipróbálni nem szégyen, sőt. Ekkor próbáljuk ki az összes beállítást, győződjünk meg arról, hogy a forgószék magassága, háttámlája és hintamechanikája szerszámok nélkül, egyszerűen állítható.

  7. Akkor is tart, ha rosszul tartom magam

   A jó irodai forgószék akkor is egészséges ülőpozíciót és helyes testtartást tesz lehetővé, ha a benne ülő dolgozó már elfáradt, hanyagul tartja magát. Támogatja a hátat, a nyakat és segíti a megfelelő fejtartást.

  8. Az ülőfelület és a háttámasz aránya

   Ha az ülőfelület túl nagy vagy a háttámla túl magas annak, aki a székben ül, nem fog előnye származni a szék által kínált szolgáltatásokból. Ilyenkor a deréktámasz sincs jó helyen, a dolgozó pedig előre dőlve ül, ahelyett, hogy a hátát megtámasztaná. Ez nagyon egészségtelen, mert a gerinc természetes íve meghajlik, a csigolyákra túl nagy nyomás helyeződik.

  9. A jó forgószék mozgásra ösztönöz

   A mozgás és az a szék, ami mozgásra késztet segíti a vér és így az oxigén egészséges áramlását a szervezetben, javítja az agyműködést, ezért fokozza a hatékonyságot. Az igazán jó forgószék hagyja, hogy mozogjunk vele, miközben végig megfelelő alátámasztást biztosít a testnek.

  10. A vállak és a karok is meghálálják

   Nem szabad elfelejteni, hogy az íróasztal melletti munka a karokat és a vállakat is terheli, így a legjobb irodai széknek ezek tehermentesítését is el kell látnia. Nem jó az a szék, amiben ülve fel kell vonni a vállat, hogy a könyék a kartámaszra kerüljön. A jó szék természetes helyzetben, flexibilisen támasztja alá a karokat is, így megelőzi az alkar és a csukló fájdalmát.
officeplaza-hu a FAVI.hu-n