Blog

Élet az irodában: 6 tipp a tökéletes munkakörnyezetért

2018.05.08 11:04

A legtermékenyebb munkakörnyezet nagyjából pont olyan, mintha otthon lennél. A leghatékonyabb ugyanis ott vagy, ahol kényelmesen és magabiztosnak érzed magad. Mind ismerjük azt a jóérzést, ami a kedvenc zenénk hallgatása közben jön, azt az energialöketet, amikor a legjobb ruhánkat viseljük. Ha sikerül olyan munkahelyet kialakítani, ami ezt tudja adni, a siker már szinte magától jön.

 

6 tipp a tökéletes munkakörnyezetért

 

És akkor a lényeg: hogyan teremthetsz olyan munkakörnyezetet, ahol ténylegesen komoly és hatékony munka folyik? Máris mondjuk.

 

  1. Az irodád te vagy!

A trendek jönnek és mennek a lakberendezésben. Egy dolog azonban állandó, ez pedig te magad vagy. Tervezd meg úgy a munkakörnyezeted, mintha csak tükörbe néznél. Ha minden zsebedben van egy - teendőkkel, emlékeztetőkkel és listákkal - majdnem teleírt jegyzetfüzet, biztosan kelleni fog egy nagy fehértábla a falra. Ha otthon dzsungelszerűen burjánzanak a szobanövények, az irodába is kell a zöld. Másold le a szokásaidat, vedd körbe magad olyan dolgokkal, amik rólad szólnak. Légy eredeti és hű magadhoz. A legjobb ötletek a természetes környezetedben könnyebben jönnek.

 

  1. Dolgozzanak a füleid!

Ha nagyobb irodában dolgozol, bizonyára barátod a fülhallgató. Nagyon helyes! Az újabb kutatások is megerősítik: a zenehallgatás fokozza a hatékonyságot és a kreativitást. A mély gondolkodást kívánó feladatokhoz - mint az írás, olvasás, dokumentumok elemzése -, a komolyzenei szonáták, Miles Davis hosszú számai, szimfonikus filmzenék passzolnak. Ha a feladat gyorsabb tempójú, például óránként 20 emailt kell elküldened különféle ügyfeleknek, pattogósabb zenét válassz, megteszi például a hip-hop.

 

  1. Találj okot a mozgásra!

A jó irodakialakítás nem azt jelenti, hogy mindent elérsz a forgószékedben ülve. Sőt, akármilyen kényelmesnek tűnik, időnként fel kell állni és mozogni kell, különben a vérkeringés lelassul, a munkahatékonyság pedig lecsökken. Legyenek más típusú ülőalkalmatosságok is, egy kanapé, egy térdeplő vagy várótermi pad. Alakíts ki tárgyalót, és ne sajnáld a helyet egy kis pihenősaroktól se. Ha ügyfelek érkeznek, ne az íróasztalnál fogadd őket, hanem menjetek át ezek egyikébe, és semmiképp se az íróasztalod válasszon el benneteket. Ha pedig úgy érzed, végképp elalszol, szakítsd meg a munkaidőt egy tizenöt perces sétával, csodát tesz.

Fontos a jó irodai szék

  1. A kilátás elterelheti a figyelmed

Mind szeretjük, ha irodánkból szép a kilátás, de ez nem feltétlenül szolgálja a hatékony munkavégzést. A panoráma könnyen eltereli a figyelmet. Érdemes az íróasztalokat az ablakra merőlegesen vagy akár nekik háttal elhelyezni, hogy gátat szabjunk az álmodozásnak

 

  1. Válassz a feladathoz illő színt!

A falak és a berendezés színvilága komolyan befolyásolja a munkavégzést. A stresszes munkahelyeken, ahol sok sürgős telefonhívást bonyolítanak vagy mondjuk reklamációs ügyeket kezelnek, az alacsony hullámhosszú színek, mint a kék és a zöld, segítenek nyugodtak és fókuszáltnak maradni. Az olyan feladatkörökben, mint az írás, koncepcióalkotás, ajánlatok készítése, a sárga alkalmazása ajánlott, mivel fokozza a kreativitást.

 

  1. Öltöztest föl a falakat!

A kreatív gondolkodásmód nemcsak a munkáról szól, hanem az élet minden területét áthatja. És semmi sem ad olyan jó beszédtémát, mint néhány remek festmény a falon. Tekints rá úgy, mint egy kiállításra, gyakran cseréld a képeket, így serkentheted az új ötleteket és az iroda sosem válik unalmassá. Találd meg, ami inspirál és vállald be. Így a munkahelyed mindig kreatív gondolatokhoz segít hozzá.


Optimális irodai munkakörnyezet

 

A világ megváltozott, változtunk mi is. Manapság több az elvárásunk a munkahelytől, mint akár tíz évvel ezelőtt. Tartsa tiszteletben a magánéletünket, vegye figyelembe a személyiségünket, legyen befogadó és elég rugalmas, ugyanakkor nyújtson stabilitást is. Legyen az irodában saját íróasztalunk, de álló munkaállomást, közösségi teret, pihenő- és játszóhelyet is szeretnénk. Mindezt egyszerre várjuk el, és szinte el is feledjük hogy a munkahely legfontosabb funkciója produktív munkavégzés. Mindez persze nem zárja ki egymást.

officeplaza-hu a FAVI.hu-n